top of page
Forfatters billedeMichael Winther-Rasmussen

Din komfortzone er også en styrke

Det er blevet et mantra, at udvikling ligger uden for komfortzonen, men dermed overses også potentialet inden for komfortzonen

Hvad hvis du faktisk kan komme tættere på det, du drømmer om, uden at du løbende skal overvinde dig selv?

Du er helt sikkert blevet præsenteret for den meget skarpe "sandhed", at din udvikling står og falder med din evne til at bevæge dig ud af din komfortzone.


Underforstået, så er komfortzonen ikke et sted, som du skal være for meget i, hvis du vil noget mere eller bedre i dit liv. I yderste konsekvens, så holder komfortzonen dig tilbage.


Det er ikke fordi, at det er forkert. Det er bare væsentligt mere nuanceret, og faktisk giver det mest mening, at tage et opgør med komfortzonen, når eller hvis den FAKTISK holder dig tilbage. Det er ikke altid tilfældet, og der ligger potentielt masser af udvikling og venter på dig inden du tvinger eller presser dig selv ud af trygheden.


Komfortzonen er således et værktøj til din rådighed på lige fod med din viljestyrke, som så typisk er den, som du bruger, når du rækker ud efter noget uden for komfortzonen.


Viljestyrke er en mental kampmuskel. Det er dit ekstra gear til at gøre det, der føles svært og til at overvinde forhindringer på den korte bane. Det vil sige både dem rundt om dig og indeni dig. Det er en rigtig god, mental muskel at bruge, når der skal ske store forandringer her og nu. Når status quo kræver en revolution.


Al udvikling kræver dog ikke en revolution. Al udvikling behøver ikke være svær og kræve, at du overvinder dig selv.


Du og jeg og alle andre udvikler os også uden revolutioner. Det sker evolutionært, hvor det nærmest er helt naturlige små lette skridt ad gangen. Vi kæmper ikke, vi gør det bare. Det sker inden for komfortzonen.


Når vi udvikler os inden for komfortzonen, så sker det meste helt ubevidst, og derfor heller ikke nødvendigvis så konstruktivt eller i en retning, som vi nødvendigvis gerne vil. Det kan således sagtens efterlade en følelse af, at vi ikke bevæger os derhen, hvor vi gerne vil eller måske ligefrem flytter os i en mindre meningsfuld og konstruktiv retning. Modsvaret er ofte at gå med en revolution i stedet, fordi det er en ultimativ bevidst handling i retning mod en forandring.

Hvad nu hvis der i evolutionen også kunne ligge flere bevidste handlinger? Trygge tilvalg, der ikke kræver kamp, men stadig fører dig tættere på det mål, som du gerne vil nå, eller føre dig i den retning, som du gerne vil gå? Fra ét skridt til et halvmaraton Da jeg for et par år siden besluttede mig for at få mit blodtryk ned, var et af skridtene at skrue op for min fysiske aktivitet. Men mange af dem, som jeg faktisk gav mening og jeg havde lyst til, lå uden for min komfortzone. Jeg vejede over 130 kilo og var simpelthen ikke tryg ved vise min fysiske begrænsninger frem, så alt indeni mig strittede imod. Ergo krævede det rigtigt meget viljestyrke, at skulle gøre det. Og det ville kræve det hver eneste gang. Hverken intention eller fornuft var altså i sig selv nok til en vedholdende, ny handling. Jeg kiggede ind i en indre mental og emotionel revolution, der umiddelbart føltes at kræve mere af mig end jeg havde til rådighed. I hvert fald hvis det var noget, som jeg skulle gøre mere end én eller to gange. Jeg valgte i stedet at øge min fysiske aktivitet inden for min komfortzone. Jeg øgede antallet af skridt, som jeg gik hver dag. At gå er en naturlig, tryg del af mig. Effekten var naturligvis mindre, men der var stadig effekt. Antallet af skridt steg i takt med at min fysiske kapacitet voksede , og jeg begyndte at gå reelle ture bare for at gå. Jeg fik det, som jeg gerne ville opnå (at øge min fysiske aktivitet) uden at det blev en kamp.


Letheden i handlingen voksede, antallet af skridt steg og tempoet gik op. På et tidspunkt føltes en løbetur ikke længere som noget, der lå uden for komfortzonen. Jeg kunne mere. Min komfortzone havde ændret karakter. Løb ville indledningsvis have været helt utænkeligt, men lige så stille blev gang til småløb til løb, så jeg i dag kan kigge tilbage på halvandet år, hvor jeg løber fast flere gange om ugen. Jeg løber endda halvmaraton og jeg er nået hertil uden for alvor at bevæge mig uden for min komfortzone. Jeg har "bare" brugt den mere konstruktivt. Hemmeligheden bag er et fokus på KAN før SKAL. Alt det jeg naturligt føler, at jeg kan, ligger inden for min komfortzone, og uanset hvad jeg så ellers går efter i mit liv af forandringer eller drømme, så tager jeg så mange skridt dér først. Viljestyrken aktiveres først i det øjeblik, at jeg har gjort det jeg kan, og har brug for et ekstra gear til at skubbe til min kapacitet. Viljestyrke er til et isoleret skridt, hvor jeg står med mit sidste kan, og har brug for at skulle lidt mere alligevel. Tålmodighed og selvindsigt Når jeg møder mennesker, der gerne vil permanente forandringer i deres liv, så kommer de tit med en følelse af at vejen til målet kræver et hovedspring ud af komfortzonen.

I praksis er der ofte rigtigt mange skridt, som kan tages, før det overhovedet bliver nødvendigt at bevæge sig ud af komfortzonen.


Kunsten er således at kende sin egen komfortzone, hvilket i høj grad hænger sammen med den mentale, fysiske og emotionelle kapacitet, og være bevidst om, at lige nu og her er ALT ikke nødvendigvis muligt. Til gengæld er NOGET muligt, og vil man forandringen, så må det første skridt godt være nemt. Det er således stadig et skridt. Det er en bevidst, konstruktiv handling, som bringer dig tættere på din drøm eller mål.


Fordi det er nemt og ikke kræver kamp eller viljestyrke, så vil du måske føle, at er for uambitiøst eller at det går for langsomt. Det vil du, som mange andre, kunne opleve som en ny udfordring at skulle håndtere, fordi den er uvant. Det ændrer dog ikke på, at selvom du vælger lette skridt, og nøjes med at gøre det, som du kan, så er du stadig på vej. Og faktisk er du godt i gang med at bevæge dig med en væsentligt større chance for at kunne fortsætte med at bevæge dig. Du øger simpelthen din sandsynlighed for at lykkes, og måske også hurtigere, fordi det ikke bliver en start-stop-start-proces, som det kan blive med viljestyrke. Med viljestyrke bærer du en øget risiko for at løbe tør for kræfter, før du er nået frem, og måske skal du ligefrem starte forfra flere gange undervejs.


Vil du have indsigt i din egen kapacitet, og potentialet i din komfortzone, så forandringer bliver nemmere, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Den indledende samtale er uforpligtende og gratis.

Comments


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page