top of page

Drik dig til at præstere bedre

Væske har ikke kun betydning for, hvordan din krop har det. Det har også indflydelse på din mentale og emotionelle kapacitet - få tre "mini-hack" til at drikke mere vand i hverdagen

Væske er livsvigtig for kroppen, men også for din mentale og emotionelle kapacitet.

Jeg drikker for lidt, og det er et problem!


En af de helt essentielle ingredienser til din overlevelse er væske. Uden væske dør du. Det er også en grundpræmis for at være god til at være menneske, og således en væsentlig brik til væredygtighed.


Du kan få for meget, og du kan få for lidt. Mange er ubevidst i væskemangel det meste af dagen. Det har negative fysiske, mentale og emotionelle konsekvenser, så vores væredygtighed udfordres.


Fysisk giver det træthed, hovedpine, kvalme, svimmelhed, tørre slimhinder ligesom det påvirker både tarm og urinvej. Forskning har peget på, at væskemangel påvirker vores koncentration, opmærksomhed og korttidshukommelse, og at væskemangel ligeledes influerer på vores humør.


Trods basalt nødvendigt og stor viden om netop det, så er der langt fra sikkert, at din væskebalance er i top. Måske i perioder, måske sjældent.


For mit eget vedkommende, har det været en udfordring i perioder, og jeg har som coach arbejdet med klienter, der fuldstændigt overså vigtigheden i at få nok væske, og derfor gav sig selv dårligere mentale, fysiske og emotionelle betingelser for at lykkes, når ambitiøse intentioner skulle omsættes til virkelighed.


Rigtigt mange imødekommer behovet for væske med en strategi om at drikke, når de er tørstige. Altså en reaktion på nogle af førnævnte, negative, symptomer. Det i sig selv er naturligvis ret essentielt, fordi det er vigtigt at handle på kroppens signaler. Udfordringen er så, at det stiller krav om at opdage symptomerne på tørst tidligt nok, for ellers er de negative konsekvenser allerede sat ind.


Før i tiden var min opmærksomhed på væske først aktiveret, når jeg pludselig opdagede, at jeg havde markant hovedpine. Det var som om den kom hårdt og kraftigt, men i praksis havde det bygget sig op længere, og jeg havde hverken noteret mig dét eller andre signaler på væskemangel. Kroppen skulle altså i praksis slå storalarm, før hovedet og så bevidstheden opdagede det og jeg kunne handle på det. Problemet var, at jeg gradvist havde vænnet mig til at ignorere signalerne og derfor blev mine væskedepoter gradvist lavere og lavere. Alarmen blev således aktiveret på et stadig mere problematisk niveau, før jeg opfangede det.

I praksis fik jeg dårligere og dårligere betingelser for at yde mit bedste frem til det tidspunkt, hvor alarmklokkerne bimlede højt nok, så jeg kunne oprette væskebalancen.


Min læring af det har været, at jeg skal give mig selv bedre betingelser for at kunne høre kroppens signaler, for hvis jeg opdager alarmen på væskemangel meget sent, hvilke andre signaler fra kroppen gælder det så også for?


Det øver jeg mig i hver eneste dag, for jeg kan mærke, at det gør mig langt bedre til at være mig.


Det betyder også, at jeg ansvar for den indsigt, som følger med at mærke efter. Jeg skal handle på signalerne og jeg skal holde op med at symptombehandle, hvis jeg kan forebygge. Hvorfor vente med at drikke vand til hovedpinen sætter ind og der ér betalt en pris med dårlige beslutninger og humørsvingninger, hvis jeg kan opretholde min væskebalance på forkant, så det slet ikke bliver et problem?


Her er tre "mini-hacks" til at få mere væske i løbet af dagen:

  1. Hav en fyldt vandflaske på dig eller på dit skrivebord, så der altid er let adgang til væske

  2. Indarbejd et glas vand i dine allerede eksisterende rutiner. Det kan være umiddelbart før et måltid eller hver gang du går på toilettet

  3. Prioriter væskeholdig fødevarer i din måltider (og snacks). Det er eksempelvis agurker og tomater.

Drikker du nok væske?

Voksne mennesker med et almindeligt aktivitetsniveau anbefales at drikke 1,5 - 2 liter væske om dagen. Vand er bedst, da du så ikke samtidig skal forholde dig til konsekvenserne ved at indtage eksempelvis koffein fra kaffe eller sukker fra sodavand. De stoffer influerer således også på din mentale, fysiske og emotionelle kapacitet.


Er du nysgerrig på, hvordan du i praksis kan investere i din mentale, fysiske og emotionelle kapacitet og få adgang til de fordele, som følger med væredygtighed, så er du velkommen til at kontakte mig via kontaktformularen nederst på siden. Den indledende samtale er uforpligtende og gratis.

Comments


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page