top of page
Forfatters billedeMichael Winther-Rasmussen

Gå dig bedre

En af de mest basale menneskelige kompetencer er din adgang til at opnå en indsigt, der kan gøre en stor forskel i hverdagen


At gå er en voldsomt undervurderet kompetence. At bevæge sig i et roligt tempo uden en defineret målsætning virker som en meningsløs handling, når vi konstant bevæger os i en verden, der stiller krav om resultater og præstationer.


Derfor prioriteres det sjældent, og med det misses et potentiale i en ellers helt basal menneskelig kompetence.


At bevæge sig i sit eget naturlige gåtempo er med til at skabe fysisk balance, og med det kalibrere både det mentale og emotionelle tempo. Det er en genvej til at komme på omgangshøjde med sig selv fysisk, mentalt og følelsesmæssigt, og dermed opnå et øjeblik af at være i nuet.


Det i sig selv er en tilstand, som langt de fleste mere eller bevidst savner i hverdagen, hvor det meste fokus er på en deadlines, opgaver og konsekvenser, der ikke er i nuet, men placeret lige om lidt eller længere ude i fremtiden.


Hverdagen er således for langt de fleste præget af at være linær, hvor det handler om at bevæge sig fremad. Der er mindre træning i fordybelse, hvor det handler om at bevæge sig nedad og bagom tanker, sansninger og følelser.


Det er her, at evnen til at gå kommer ind som en medfødt gave, der blot venter på at blive

pakket ud.


I sidste uge rev jeg en hel dag ud af min kalender, snørrede vandreskoene, tog en taske på ryggen og begav mig ud på en vandretur uden anden ambition end at bevæge mig i mit eget tempo.


Det blev til otte timer i mit eget selskab og mine egne tanker. Gennem skove, langs strande og marker gik det i det smukke landskab ved Roskilde Fjord. Undervejs slap jeg, uden helt at vide hvornår, den linære tilstand. Jeg tabte helt konkret fornemmelsen af tid og røg i stedet ud af forskellige tankerækker og rundt om kreative ideer, som jeg har haft skubbet til side i en længere periode.


Jeg kunne mærke, at følelserne var i ro, og der opstod mere rum til at tankerne kunne bevæge sig mere ubegrænset. Da jeg sluttede turen på Roskilde Havn, følte jeg mig lettere og høj på en måde, hvor jeg havde lyst til at gå hele turen en gang til.


Hverken udbytte eller tilstand er unik for mig. Videnskaben har længe bakket op om de gavnlige effekter ved at gå en tur. Og særligt gøre det i naturen.


Forskning har vist, at tid brugt i naturen kan reducere stressniveauet, sænke blodtrykket og forbedre humøret. Studier har tilsvarende fundet forbindelser mellem fysisk aktivitet som en gåtur kan forbedre kreativitet og evnen til at løse problemer.


Kombineres det med at gå i sit eget selskab og sine egne tanker, tilføjes en adgang til selvindsigt og -refleksion, der er essentielle for personlig udvikling.


For mig, og for andre, har det at være alene i sit eget selskab i så mange timer, også vist sig at kunne styrke autonomi og selvstændighed. Det vil sige ikke være afhængig af ekstern stimulanser og kunne kontrollere distraktioner. Når dette trænes op gennem eksempelvis vandreture, kommer nemmere adgang til at kunne holde fokus og til at kunne prioritere mere hensigtsmæssigt mellem egne og andres behov og krav.


Det er således ikke så mærkeligt, at filosoffer gennem mange århundreder har kredset om gåture som et vej til at opnå selvindsigt, ro og fremme kreativitet.


"Vores etos er at tænke i frisk luft, mens vi vandrer, springer, klatrer, danser, især på ensomme bjergtoppe eller på havets bredder, dér hvor selv veje bliver mediterende"

Frederich Nietzsche (1844-1900)


"Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom; Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den"

Søren Kierkegaard (1813-1855)


At gå er en så naturlig del af vores menneskelighed, at det for de færreste skal læres. At gøre det kan derfor i højere grad handle om at prioritere det.


Her kan det handle om at etablere en bevidsthed om, hvordan en gåtur er værdiskabende. Ikke kun mentalt. Her får du nogle af de mange gevinster, som ligger og venter foran dig, når du går, og kan styrke din generelle livskvalitet.

  • Stressreduktion

  • Forbedret humør

  • Rum til kreaktivitet og problemløsning

  • Større nærvær med dig selv

  • Styrket fokus og koncentrationsevne

  • Forbedret kondition

  • Vægttab

  • Bedre søvn

  • Styrket immunforsvar

  • Reduceret risiko for kroniske sygdomme (blodtryk, hjerteproblemer, type 2-diabetes mm)

  • Øget opmærksomhed på og tilhørsforhold til naturen (hvis du bevæger dig ud i den)

Samtlige ovenstående gevinster har en positiv afsmitning på din hverdag i alle andre sammenhænge. Alt sammen simpelthen ved at aktivere din evne til at gå og bruge den til noget andet end at nå frem til en målstreg.


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page