top of page

Hvor afleverer jeg en dårlig vane?

Vores hverdage er bygget op om vaner, der alle er etableret for at gøre en positiv forskel. På et tidspunkt giver de problemer, og hvad gør vi så? - Her er en væredygtig strategi til at skifte handlemønster

Det ville være rart, hvis en vane bare kan afleveres, når den ikke giver mening mere. Så nemt er det bare ikke.

Egentligt burde det være ret simpelt at droppe en problematisk vane. Hvis vi ved, at den ikke gør noget godt for os og er bevidst om den, så skal vi "bare" lade være.


Logisk set så slukker jeg bare fjernsynet, lader slikskålen stå, undlader at tage mobiltelefonen med i seng, pakker cigaretterne væk osv.


Du har nok, ligesom jeg og alle andre, opdaget, at så nemt er det ikke. Og det er voldsomt frustrerende at noget, der burde være nemt, viser sig at kræve noget, der føles som en exceptionel bedrift.


Årsagen er, at vaner er handlemønstre, der er gentaget så mange gange, at de er blevet automatiserede. De er alle startet med en første gang, hvor lige præcist dén handling gjorde en positiv forskel for dig, og den blev ved med at gøre det. Måske styrkede det relationer, måske gav det dig ro, måske gjorde det dig i bedre humør eller måske noget helt fjerde.

Nu har du så erkendt, at det positive udbytte ikke (længere) står mål med de negative konsekvenser, men hvor gør du så af den dårlige vane?


I et væredygtighedsperspektiv er det vigtigste første skridt accepten af, at det faktisk er en vane og altså en del af dig. Accept betyder, at du møder den uden dom. Du skal altså hverken hade eller elske den. Den er der bare, og du kan holde den ud i strakt arm og betragte den fra flere vinkler.


Det gør dig i stand til at være nysgerrig på den. Du kan betragte den ud fra et mentalt, fysisk og emotionelt perspektiv. Alle tre dele spiller en rolle i vores måde at være i livet på, og alle tre perspektiver påvirker således også vores handlinger, herunder vanerne.

Hvad er det præcist du gør, hvor, hvornår og hvordan? Svarene vil måske ligne hinanden, selv med de tre forskellige perspektiver, men de er sjældent helt ens.


Du sidder efterfølgende tilbage med et tydeligere billede på, hvad du tænker, hvad du mærker og hvad du føler i forhold til den konkrete vane.

Nu er det så op til dig at beslutte, hvordan vanen skal bo i dig fremadrettet, og hvis den fylder mindre, hvad vil du så gerne have fylder mere. Betragt det som muligheden for at udnytte din kapacitet på en ny måde. Det er vigtigt, at fravalg og tilvalg følges ad som bevidste valg, så du ikke gradvist ændrer en vane, men noget andet så ubevidst får lov til at vokse. Det afgørende er, at du lige nu træffer nogle valg, der bygger bro mellem det menneske, du er lige nu, og det menneske, du udvikler dig til at blive.


Væredygtighed er din evne til at være så god til at være dig som muligt, hvilket betyder, at du kan rumme dig selv mentalt, fysisk og emotionelt plus noget mere. Det sidste er dine tilvalg og din frihed inden for den begrænsning, der ligger i at være præcist ét menneske.

Du kommer i en periode til at skulle kunne rumme og holde af begge de mennesker på samme tid, og da du kun er ét menneske, så opleves det som svært. Det kan betragtes som parløb mellem aflæring og oplæring, hvor du både er mennesket med vanen og uden vanen i en periode. Derfor bør ambitionsniveauet på dine nye handlinger også sættes efter, hvad du faktisk KAN rumme i en længere periode fremadrettet. For nogle er det muligt at droppe en vane med en revolutionær tilgang, men for langt de fleste er succesraten markant højere med en evolutionær tilgang. Forskellen mellem de to er voldsomheden i forandringen, og dermed presset på kapaciteten. Ved revolutionen tager du et stort skridt og bider tænderne sammen, fordi du SKAL, mens du med evolutionen tager flere mindre skridt og gør, hvad du KAN. Det første lukrerer på din viljestyrke, mens det sidste bæres frem på din tålmodighed.


Som mennesker forandrer vi os bedst gennem gentagelse og altså over tid. Det er derfor vanens magt er stor. Mens den vane du udfordrer har bidt sig fast i underbevidstheden over tid, så gør du nu noget bevidst, der kan bide sig fast på samme måde.


Start med det mulige Både viljestyrke og tålmodighed kan opleves som udfordrende. Viljestyrken fordi den faktisk ikke er bygget til det lange seje træk, og tålmodigheden, fordi tid opleves som en knap ressource og vi derfor helst skal i mål hurtigt. Vores tålmodighed er således helt generelt udfordret.


Det bliver altså ikke nemt uanset. Start derfor lige der, hvor du oplever, at det er nemmest at korrigere adfærd. Hvis det handler om at stoppe med at ryge, så vælg den anledning eller det sted, hvor det er nemmest at vælge tobakken fra. Træn i en periode, at undlade at ryge netop der, mens du ikke ændrer noget andre steder. Når du oplever, at du naturligt ikke ryger netop i dén kontekst, så vælger du den næste anledning på listen, hvor du oplever at have nemmest adgang til at korrigere adfærd og træn den. Benyt den lille ændring til at give mere plads til det menneske, som skal bo i dig. Hvad skal fylde mere i dit liv, når du ryger mindre? Det er nu, at du også stille og roligt lader dét vokse eller tager nyt ind, der er afstemt efter den kapacitet, som der er. Når du tager små skridt, det ene sted, så er det altså også små skridt et andet sted.


Du kan hjælpe det på vej ved at inddrage belønning for fremskridt, og fjerne udløsende faktor eller tilføje elementer, der besværliggør vanen. Det kan eksempelvis være, at du fjerner slik fra huset eller sætter opladeren til mobiltelefonen i en stikkontakt i stuen frem for i soveværelset.


Uanset hvilken vane eller adfærd, som du gerne vil ændre, så håndterer du den et lille hjørne ad gangen. Hver gang rykker du lidt tættere på at være lidt mindre menneske med vanen og lidt mere mennesket uden vanen.

Etablering af ny vane

Strategien kan også benyttes, når du vil implementere en ny vane. Bliv klog på, hvad den nye vane kræver at dig mentalt, fysisk og emotionelt og brug det til at finde ud af, hvor markant en adfærd, du rent faktisk kan udleve kontinuerligt i hverdagen gennem tålmodighed frem for viljestyrke.


Du vil både i forbindelse med aflægning af vaner og etablering af vaner opleve tilbageslag, men du er aldrig helt tilbage ved start. Som med al anden træning, så bliver du lidt bedre hver gang, og ingen fremgang er lineær. Du tager et skridt baglæns, men går så måske to skridt frem bagefter. Det eneste, som kan forhindre dig i at nå i mål er, hvis du stopper op. Vælger du den tålmodige vej, så har du undervejs glæde af din viljestyrke som backup. Det er dit ekstra gear, som du kan trække på i korte, akutte nødssituationer. Se den som et kort boost, du har i baghånden til et øjeblik af få sekunders varighed. Det kan eksempelvis være lige der, hvor du oplever den største grad af utålmodighed.


Har du brug for at få ændret et handlemønster eller en vane, og vil du prøve en væredygtig strategi, så kan du få mig med som wingman gennem et længere forløb over eksempelvis seks måneder. Du behøver således ikke gøre det alene. Kontakt mig for en uforpligtende og gratis indledende samtale - kontakt via kontaktformularen nederste på denne side.

Комментарии


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page