top of page

Må jeg godt have succes og synes, at det er hårdt?

Du flytter dig, du udvikler dig og du når dit mål, men livet er ikke blevet nemmere. Nu er det bare blevet endnu sværere at sige det højt og acceptere det

Du havde en drøm, du gik efter den og du nåede dit mål. Men det betyder ikke nødvendigvis, at livet blev nemmere. (Foto: Brooke Lark, Unsplash)

En af de nemmeste ting i livet er at drømme. Det er dit indre potentiale, der har skruet en film sammen med dig i hovedrollen.


En af de sværeste ting i livet er at forvandle film til virkelighed, for nu skal du selv stå for hele produktionen.


Det skrev jeg om i et tidligere blogindlæg, hvilket fik en ung og ambitiøs kvinde til at skrive til mig om den skygge, som hun oplevede at drømmen havde taget med sig. (Hun har givet mig lov til at tage hendes udfordring med i denne blog i anonymiseret udgave.)


Hun er netop er landet i sit første lederjob og udlever nu, efter eget udsagn, sin drøm, hvilket skulle være positivt, men faktisk opleves modsat. Ikke kun fagligt, for det var hun forberedt på, men også helt personligt og lige dén følelse har hun svært ved at finde plads til. Både hos sig selv og hos omverdenen.


"Der er simpelthen ikke rum til at sige det højt, at ja, jeg gør det jeg drømmer om, men det også pissehamrende hårdt og svært".

Det interessante ved drømme er, at de kan komme til at fylde så meget, at der ikke er plads til alt det andet, som livet også er. Det bliver sort/hvidt, hvor kontrasten bliver enorm, fordi nu er du jo lige præcis på vej i den retning, som du drømte om, og måske ligefrem tæt på at gøre den virkelig, og så burde alle bekymringer jo forsvinde. Det gør de ikke, for sådan fungerer din rejse ikke.


Du har en drøm, du sætter dig et mål, og handler på målet. Du lykkes og du har succes. Det kræver nogle valg og nogle fravalg. Du gør noget nyt og noget anderledes, og derfor har du valgt noget til, men også noget fra.


Det skal du have rum til at være i. Du skal rumme konsekvenserne, så du kan sige det højt. Også til dig selv, og derefter forholde dig til dem. Du er kommer helt tæt på drømmen, og målene undervejs, men du har også givet slip på noget. Måske er der mennesker, som ikke skal have samme plads i dit liv fremadrettet, måske er det vaner og dermed tryghed, som skal skiftes ud? Og det ER hårdt.


Det er hårdt at stå mere alene, mere udsat og mere sårbar. Måske med en indre dialog om, at nu lever jeg min drøm og har succes, og så SKAL det hele være nemmere og føles mere rigtigt. Sidste del kan få oplevelsen af det svære til at presse sig endnu mere på, fordi det du tænker, kolliderer direkte med det du føler.


I det her konkrete tilfælde handler det blandt andet om et tab af tryghed i anonymitet, fordi opmærksomheden vokser med succes'en, og med lederrollen er også fulgt en voksende ansvarsfølelse og en følelse af mindre plads til at fejle. Uagtet at netop pladsen til at fejle, lege og være kreativ er hele fundamentet som hendes succes er grundlagt på. Der er således blevet mindre plads til noget, der hidtil har været en essentiel og værdifuld del af rejsen frem mod lederjobbet.


Det har altså nogle oplevede, hårde konsekvenser, hvilket helt naturligt gør ondt, og kaster en skygge over det, som jo faktisk ellers var et positivt mål.


Det er således ikke drømmen eller målet, der er svær at håndtere, men det at være tro mod sig selv og have sig selv med på sin egen måde, der trykker og banker på indeni. Derfor kan det heller ikke ses af omgivelserne. Her ses kun, hvad du gør - ikke hvad du tænker eller de følelser, som konsekvenserne har ført med sig.


Det er ikke lige hårdt for alle. For nogle lykkes det at holde skyggerne korte ved at holde fast i sig selv og skabe meningsfuldhed i de nødvendige beslutninger undervejs. For andre kan det direkte afspore hele drømmen.


Så hvad skal der til for at balancere drøm og konsekvenser?


Det handler om at tage kontrollen tilbage, og se på, hvad der er hårdt og hvorfor. Hvad kan du gøre noget ved, hvad kan du ikke? Hvad må du acceptere og give slip på? Hvem og hvad skal blive i bilen, hvem og hvad skal med ombord, så der stadig er plads til dig bag rattet?


Drømmen er retningen, som du bevæger dig i, men det er dig, der dikterer indholdet i bilen, hastigheden og omvejene. Du tilrettelægger, hvad der lige nu er mest meningsfuldt i forhold til at bevæge dig frem til næste stop på vejen mod næst del af drømmen. Dermed har du også mulighed for og nemmere ved at korrigere undervejs.


Så må du gerne leve drømme ud, og samtidig synes at det er hårdt? JA! Det er positivt. Det er din indre stemme, der minder dig om, at du skal have dig selv med og lande konsekvenserne af dine valg på en konstruktiv og meningsfuld måde.


Gør du det, så får du til gengæld også sat dig selv fri på en måde, så der er plads til at kigge op og nyde turen.


Har du brug for hjælp til at være i nuet på en positiv og givende måde eller få genskabt balancen, så du også nyder dine succes'er, så kontakt mig via formularen nederst på siden.

Comments


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page