top of page

Sådan undgår du at blive overvældet af hverdagen

Du kan implementere nok så mange redskaber for at komme på omgangshøjde, men det lykkes først, når du accepterer din egen begrænsning

Det kræver en helt særlig indre accept at holde balancen i en hverdag af muligheder og opgaver.

En af de største udfordringer, vi mennesker har lige nu, er tilstanden af overvældethed. Mængden af informationer, som skal bearbejdes, opgaver, der skal løses, og valg, som vi kan eller skal træffe, er simpelthen massiv og kontinuerlig.


Vi bliver fyldt op, men uden at presset forsvinder, hvorfor vi påvirkes negativt både mentalt, fysisk og emotionelt.


Det bliver simpelthen sværere at være menneske.


Jeg har hjulpet rigtigt mange mennesker med at skabe forandringer, og har selv været gennem nogle store af slagsen. Jeg ved derfor også, at en forandring bliver endnu vanskeligere, når det sker på en baggrund af at være fyldt op. Det er simpelthen svært at overskue og implementere noget nyt, når du er overvældet af hverdagen. Intentionen vokser måske nok i styrke, men samtidig mindskes kapaciteten til at handle på den.


10 Tegn på at du er overvældet

For nyligt hjalp jeg en nyudnævnt leder, der var blevet delefar efter en skilsmisse, og havde svært ved at prioritere sin tid. Det havde han i praksis haft svært ved rigtigt længe, og han var selv nået frem til den konklusion, at det nok også var en bagvedliggende årsag til skilsmissen. Han havde nu i en i periode forsøgt sig med stram kalenderplanlægning og faste rutiner, men han følte sig stadig bagud. "Der er ikke timer nok i døgnet,” konstaterede han ved vores første samtale. Det er en meget udbredt følelse. Faktisk er den så udbredt, at der konstant udvikles nye værktøjer og platforme, der skal imødekomme netop dét. Dem havde han også prøvet, hvor der både var kommet mere og mere opgavestyring og kalenderplanlægning til. ”Det hjælper ikke en skid!” Den følelse er han heller ikke alene om. For på trods af værktøjerne, bliver vi stadig overvældet i hverdagen. Det skyldes fraværet af en helt essentiel, og fundamental erkendelse, som er nødvendig for at gå fra overvældet til balance. Det er accepten af, at være ét menneske. Hverken mere eller mindre. Du og jeg og alle andre er begrænset til det. Lige meget hvor meget du gerne vil nå, så kommer du aldrig nogensinde til en tilstand, hvor du føler, at du har tid nok til at gøre det hele. Dertil lever du lige nu i en tidsalder, hvor mængden af positive tilvalg og muligheder overstiger det, der reelt er kapacitet til at rumme for ét menneske.


For meget af det gode Jeg kunne selv mærke det i min egen hverdag, hvor jeg var blevet rigtig god til at gemme links til podcasts og artikler, som jeg gerne ville lytte til og læse. Listen voksede dagligt og i et tempo, der oversteg hvad jeg rent faktisk nåede igennem. Jeg var således ved at bygge et bjerg, der blev højere og højere og mindre og mindre sandsynligt for mig at bestige.

Under normale omstændigheder ville det alene være nok blot at sortere det ubrugelige fra, og dermed gøre bjerget mindre. Problemet var, at den sortering allerede var sket, da jeg blev præsenteret for dem, så jeg gemte kun links til noget, som jeg kunne blive klogere af at læse eller lytte til. Det er billedet af den tid, som du lige nu er en del af. Mængden af information, muligheder og mennesker er enorm, og takket være algoritmer og teknologi, så er der, samtidig med den øgede adgang, også sket en "kvalitetsmæssig" sortering. Det vil sige, at du reelt oplever at stå med stort set kun positive eller værdiskabende muligheder, der så blot overstiger, hvad du har kapacitet til at overskue. Eftersom adgangen altid står åben og aldrig holder pause, opstår den meget reelle risiko for, at du konstant er i en tilstand af overvældethed. Det er der kun ét sikkert svar til. Accepten af din egen begrænsede kapacitet. Du kommer aldrig til at nå alt det, som du har mulighed for. Som jeg har skrevet om i et tidligere blogindlæg, så bliver vi handlingslammede, når mængden af muligheder bliver for stor. Vi kan kun overskue et vist antal, og derfor bliver oplevelsen af handlefrihed ikke større af flere valgmuligheder, men af lige præcist det antal muligheder, som du har kapacitet til at kunne overskue og agere på. Når du først er kommet frem til en accept af, at du ikke kommer til at nå alt, tager du første skridt mod at slippe følelsen af overvældelse. Det er således første fase i for alvor at kunne acceptere fravalg, som er en nødvendighed, hvis du for alvor skal kunne prioritere. Hvad du så vælger at prioritere ud fra, er helt op til dig. Det afgørende er dog, at du herfra og frem agerer på en indsigt i, hvad der faktisk er de mest vigtige værdier for netop dig. For den førnævnte leder blev udbyttet af forløbet adgang til at fokusere på færre opgaver, for at opnå bedre frem for at fokusere på flere opgaver, for at gøre det så godt som muligt. Alt sammen for at opnå nærvær med sin børn og sig selv. Sidder du lige nu i en situation, hvor du oplever at være overvældet, og kommer du ikke fri af den, selvom du forsøger med planlægning og lister, så kan et forløb med fokus på væredygtighed være noget for dig. Forløbet løber over tre måneder og skræddersys efter dit udgangspunkt, så du opnår at være god til at være dig og får adgang til mere handlefrihed og handlekraft i hverdagen.

Vil du vide mere, så er du velkommen til at kontakte mig. Den indledende samtale er uforpligtende og gratis.

コメント


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page