top of page

"Sandheden" om livsstilsændringer

Har du drømt om store ændringer i dit liv og oplevet, at det blev en kamp, som du aldrig tog eller endte med at tabe? Det kan skyldes, at dit udgangspunkt var forkert, og heldigvis behøver det ikke være sådan næste gang.

Hvilken vej frem kigger du ind i, når du skal tage første skridt til en stor ændring i dit liv?

Du ved helt sikkert, at omfattende, permanente ændringer i dit liv kræver hårdt arbejde. Måske drømmer du om et karriereskifte, om at blive selvstændig eller simpelthen få en mindre stresset hverdag. Måske vil du gerne tabe dig eller motionere mere.

Du ved, at din nuværende kurs er forkert, og du vil gerne korrigere den.

Måske har du prøvet, måske har du ladet være, men uanset er det ikke lykkedes.


Det er din hjerne, der stritter imod.


Inde i hovedet rumler en tanke eller oplevelse af en "destruktiv sandhed" om livsstilsændringer: "Det er en uendelig kamp med en konstant oplevelse af tab, kompromiser og afsavn”.


Følelsen af at give slip på alt det, der føles trygt og godt, er voldsom og aktiverer ikke kun tankerne, men også din krop og dine følelser.


Det bliver en kamp mod dig selv, og den er i gang allerede inden du er begyndt. Først skal du ”overbevise” dig selv om, at det er en god idé. Du skal finde en meningsfuldhed, der kan trumfe tankerne bag dine eksisterende rutiner.


Overvinder du dén kamp, så du rent faktisk kommer i gang, så venter handlingerne, der opleves som en endeløs kamp, fordi du trækker på alt det, som du er trænet bedst til, når omstændigheder ændres: Du tilpasser dig.


Du laver livsstilstilpasning i stedet for livsstilsændring.


LIVSSTILS-TILPASNING er kompromis baseret på nødvendighed - og bliver sværere og sværere indtil du holder op. Du har brug for viljestyrke, og gradvist mere og mere af den.

Tilpasning er når du bider tænderne sammen, og siger til dig selv, at du SKAL! Du skælder ud på dig selv, hver gang du træder ved siden af, så du kan holde dig på sporet. Du bliver din egen chefen fra helvede.


Nøjagtigt som hvis det er på din arbejdsplads. Du kommer til at begå fejl, men forsøger at undgå skideballerne, der føles som nederlag, så du laver undtagelser, opfinder undskyldninger og forsøger i det hele taget at tilpasse dig bedst muligt i en udfordrende kontekst, du kun er i - og kun lige - indtil du kan undslippe.


Du har i virkeligheden slet ikke lyst til at være i det længere end absolut nødvendigt, så du hurtigst muligt kan vende tilbage til alt det, som du gav afkald på. Om det er trygheden i det nuværende job, fredagsslik eller noget helt tredje.


I praksis falder sandsynligheden for at skaber en reel ændring derfor markant over tid. Hver eneste dag står og falder din succes med, hvor tilpasningsrobust du er og langtidsholdbar din viljestyrke er.


Med mindre at du tænker det anderledes fra starten.


Og her kommer så den "konstruktive sandhed" om livsstilsændringer:

"Det er en tidsbegrænset udfordring med en gradvist mindre oplevelse af tab, kompromiser og afsavn”


En livsstilsændring er ikke for altid. Jeps. Det er IKKE for altid. Du skal IKKE kæmpe både nu og resten af dit liv. Du skal ikke leve på trods til dit sidste åndedrag. Forude venter ikke et langt liv med konstant oplevelse af kompromis og afsavn.

En livsstilsændring varer kun så længe, som det tager dig at lære dig selv at gøre noget andet, fordi du tænker noget andet, mærker noget andet og føler noget andet. Oplevelsen af kompromis eksisterer kun så længe, at du gør noget, der er mindre meningsfyldt end at lade være. På den anden side af en ændring venter en ny normalitet. Ikke noget med ændring eller tilpasning, kamp eller kompromis. Simpelthen en ny måde at leve på, som føles nøjagtigt lige så naturlig, som den måde du lever i dag.


LIVSSTILS-ÆNDRING er læring baseret på lyst - og bliver gradvist nemmere og nemmere til du ikke kan lade være. Du har brug for viljestyrke, men gradvist mindre og mindre af den.

Hvis du fra starten vælger at tilgå en livsstilsændring som en ÆNDRING med alt, hvad det kræver af dig mentalt, fysisk og emotionelt, og dedikerer dig til det meningsfyldt, så øger du sandsynligheden for at det lykkes. Forfalder du til at udnytte din eksisterende stærke tilpasningsevne, så lykkes du måske, men du vil ikke komme tættere på en ny og naturlig tilstand, og derfor vil du konstant opleve at skulle kæmpe for at opretholde dit nye status quo.


Det sidste kan være så opslidende, at det, der skulle have været en ny frisk start, ender som at blive slået tilbage til start.


Netop dét er i høj grad grunden til, at du kan opleve, at det er mere vanskeligt at lave ændringer nu end nogensinde før i dit liv. Hvis du hver eneste gang, at du skulle lave en stor "ændring" i dit liv, i virkeligheden lavede en "tilpasning" og er endt med at give op, så har det bekræftet sandheden om at ændringer er svære, koster afsavn, kompromiser og tab lige indtil du løber tør for viljestyrke. Du ved faktisk ikke, hvorvidt det har en ende, for du "gav jo op" undervejs og på det tidspunkt var det hele blevet mere og mere op ad bakke, så hvorfor skulle det ikke også fortsætte i det uendelige?


Du bliver simpelthen bedre og bedre til at gøre forandringer svære, fordi du har lavet tilpasninger.


Da du var barn, havde du ikke været igennem lige så mange tilpasninger, og derfor var ændringer ikke så svære.


Tænk tilbage på den gang du skulle lære at cykle. Det var en markant ændring i dit liv. Du gik fra kun at kunne bevæge dig fremad ved enten at gå eller løbe. Og da du lærte det, åbnede der sig en helt ny verden af muligheder, hvor du kunne komme hurtigere og længere rundt i verden.


Du ville virkelig gerne kunne cykle, men det var svært i starten. Du væltede og din hjerne forsøgte at overbevise dig om, at det var mere sikkert at lade være, men du var opsat på at lære det og derfor var det ikke SÅ svært at overbevise den om at komme op på cyklen.


Gradvist skulle du bruge mindre og mindre af din viljestyrke på at komme i sadlen. I dag gør du det helt naturligt. Du tænker ikke over det. Du cykler bare. Føler du, at du cykler på trods og det ville være mere meningsfuldt at gå? Savner du at gå, når du cykler?


Sådan er det med forandringer. Det er kun forandringer indtil det ikke længere er en forandring, men bare noget du gør.


Så uanset hvilken stor ændring, du gerne vil have i dit liv. Om det er i dit arbejdsliv eller privatliv, så mind dig selv om, at det faktisk er lidt som at lære at cykle.


Jo mere du gør det, jo bedre bliver du til det indtil du kan gøre det uden at tænke over det. Du skal ikke lære at cykle hver dag i resten af dit liv.


Har du brug for hjælp til at få et nyt perspektiv og dit eget nye tankesæt på plads, så ændringer i dit liv bliver nemmere? Kontakt mig helt uforpligtende via kontaktformularen her på hjemmesiden eller på mail: michael@futurebeing.dk.

Comentários


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page