For enden af en tankerække ligger indsigt, perspektiv og løsninger, og dermed også alt det, der giver bedre resultater og øget overskud i hverdagen. Gevinsten er åbenlys, men vejen dertil er vanskelig. Heldigvis kan du rent faktisk gøre noget ved det.
En af de sværeste discipliner som leder - og menneske i det hele taget - er at tænke færdigt. Tage en tanke og følge den hele vejen til enden, fordi der helt derude for enden af tankerækken er en ny indsigt, en løsning, et perspektiv, der på en eller anden måde løsner op for noget, der lige nu er svært.
Forestil dig, at du står med en snor, der ender i en stor knude. Du kan ikke se enden af snoren, men du ved, at hvis du følger snoren hele vejen til den anden ende, så er knuden løst op.
Skift nu knuden ud med et problem eller en udfordring, som du går og tumler med. Snoren er dine sammenhængende tanker på en lang række. Du starter med en tanke, der tager den næste og den næste indtil du rammer "knuden". Nu kan du gøre et af to ting. Du kan fortsætte med at lade en tanke tage den næste eller du kan lade være. Rigtigt ofte sker der det sidste. Ikke bevidst, men når det bliver knudret, så skal vi kæmpe mere for at blive ved og holde fast. Nøjagtigt som, hvis det var en klassisk snor og en knude.
Og nu bliver det svært, for næste skridt kræver vedholdenhed og fokus. Desværre bliver vi forstyrret og distraheret. Af os selv og af andre.
Vi forfalder til overspringshandlinger, hvilket er en helt passende betegnelse, fordi det handler om at springe knuden over og gå direkte til en belønning. Belønningen er så bare ikke den samme, som der ligger og venter for enden af den tankerække, som vi sidder med. For hjernen og dens belønningscenter er det helt lige meget, når bare det er en belønning, og eftersom vi ikke nødvendigvis ved, hvad der ligger for enden af den nuværende tankerække, så kaster vi os over noget, hvor vi kender belønningen. Vi flygter fra kompleksitet og uvished, og derfor er du pludselig ikke længere i gang med at løse en knude, men noget helt andet og skal så ofte til at starte forfra.
Og som om det ikke var nok, så er der stemmen inde i hovedet, der pludselig dukker op, når du er mest fokuseret og lige minder dig om, at du skal huske at købe mælk. Hvilket skyldes, at du nu faktisk var så fokuseret på at forfølge en tanke, at andre tanker blev bekymret for om de nu skulle forsvinde ud i glemslen. Tanker, som tidligere havde fået prædikatet "vigtig", men nu må vige pladsen.
Overspringshandlinger får ikke "knuden" til at forsvinde, og faktisk vil din hjerne stadig være bevidst om at den er der. Derfor kan ubehaget omkring den vokse, hvorefter det kan opleves endnu sværere at holde fokus og tænke tanker færdige.
Forstyrrelserne kommer lige så ofte udefra. Telefonen ringer, mails og spontane henvendelser fra medarbejdere og kollegaer. Du står til rådighed og du agerer naturligt i det, hvorfor det vil være unaturligt ikke at være til rådighed. Dit umiddelbare beredskab er således trænet til at komme hurtigt fra tanke til handling, og så kan en kompliceret "knude" virke så uoverskuelig, at du endnu nemmere forfalder til overspringshandlinger. Du er simpelthen blevet verdensmester til det.
Hvis ovenstående lyder eller føles bekendt, så kan jeg berolige dig med, at du på ingen måde er alene. Dette er en af vor tids største udfordringer ved at være menneske. Vi agerer i en verden, hvor vi bombarderes med inputs og konstant skal tilpasse os dem. Det giver svære betingelser for at tænke tanker færdige. Uagtet at der for enden af en tankerække kan ligge lige præcist det, der gør verden til et bedre sted. Vores egen og den vi agerer i.
Som leder - også i sit eget liv - ligger der en enorm gave i at tænke tanker færdige. Det er en kompetence med et enormt potentiale, fordi det gør dig mere indsigtsfuld, skaber mental plads til at håndtere hverdagens udfordringer og en følelse af mental frihed og mindre stress.
Hver gang du tænker den næste tanke, så fylder den foregående mindre. Det er sådan indsigt fungerer, og derfor vil en tankerække samlet i en knude foran dig fylde væsentligt mere i hovedet end en tankerække, som du har fulgt helt til ende.
Det er derfor, at det kan føles som en enorm lettelse at nå frem til en løsning, der umiddelbart har været svær at få øje på tidligere.
Du bliver en bedre leder! I dit arbejde og i dit liv generelt. Du rummer mennesker og opgaver bedre, skaber resultater og har større mental bevægelsesfrihed, så verden kan betragtes fra flere vinkler, hvilket er helt afgørende for at se muligheder og forløse potentiale.
Udfordringen ligger i at håndtere alt det, der gør det vanskeligt at tænke tanker færdige.
Først og fremmest kræver det en erkendelse af, at det faktisk er vigtigt, fordi det kræver prioritering at skabe sig selv de bedst mulige rammer for at gøre netop det. Og vejene dertil er flere alt afhængigt af, hvordan din hverdag ser ud.
Et af de bedste investeringer, som du kan gøre i dig selv, hvis du skal tænke en tanke til ende og løse en knude op, er at fjerne potentielle forstyrrelser. Både de direkte og de indirekte. Det kan være, at du i praksis skal booke tid i din kalender, hvor du ikke er til rådighed. Det vil sige ingen mails, ingen telefon, ingen åben dør.
Måske skal du flytte dig fysisk, måske skal du bevæge dig. Sidstnævnte er en særligt god idé, fordi du ved fysisk aktivitet øger hjernens evne til at optage ilt og næring. Så ud over, at du fjerner dig fra potentiel distraktion, så styrker du hjernen og særligt de kognitive dele, der hjælper dig til at forstå verden omkring dig, tænke og løse problemer.
Hvis du allerede der tænker, at det er da er meget godt, men der simpelthen ikke er tid eller mulighed for at gøre det, så er det fordi du har prioriteret sådan. At det eksempelvis er vigtigere at stå til rådighed end at tænke tanker færdige og udrede komplicerede problemstillinger.
Så enkelt er det ikke. Eller er det? For det er ikke et enten-eller. Hvis du bare dedikerer 5 procent af din arbejdsuge til at være uden for rækkevidde med den klare opgave at tænke tanker færdige, så forærer du faktisk dig selv lige under to timer om ugen til netop dét (hvis du vel og mærke har en arbejdstid på 37,5 timer).
Er to timer nok? Hvis du i dag end ikke bruger ét enkelt dedikeret minut, så vil du opleve det som en enorm gave med to timer til at udrede en knude og finde frem til en løsning.
Hvis du ser dig selv som "løsningsorienteret", giver du så dig selv de bedste betingelser for at være netop det?
Dette er ikke et quickfix.
Husk på, at din hjerne vil som udgangspunkt ikke nødvendigvis finde det nemt at tænke tanker færdige, hvis den længe har fået lov til at slippe. Den vil holde fast i vante tankemønstre, og derfor vil du skulle koncentrere dig for at holde tankerækken.
Jeg har selv brugt tid på at træne det op. Givet mig selv nogle af de små problemer i hverdagen med på en gåtur, og så koncentreret mig om dem. Jeg trænede så at sige mine kognitive evner, og dermed forberedte dem gradvist på større og større udfordringer.
Det gør jeg fortsat.
Jeg løber et par gange om ugen og bruger lige et minut inden jeg løber på at "plante" en tanke i hovedet, som jeg har en ambition om skal føre til en indsigt eller løsning. Det kan eksempelvis være en udfordring, som jeg arbejder med hos en klient eller virksomhed, eller et kommende blogindlæg.
Undervejs på løbeturen løber mine tanker i deres egne retninger, men jeg har over tid oplevet at tankerne cirkler, og vender retur til den planlagte tankerække lidt længere fremme end den foregående tanke. Jeg synes næsten at jeg kan mærke, at det er sådan min hjerne fungerer. Den vil gerne finde løsninger, og suser nu frem og tilbage mellem alle tilgængelige ressourcer i bestræbelserne på at komme op med det, der er brug for. Det kræver milliarder af impulser sendt på kryds og tværs. Jo mere trænet den er, jo bedre er den til ikke at fare vild og vende tilbage på sporet.
Den langsigtede effekt er, at min hverdag har fået væsentligt færre "knuder". Dels skyldes det, at en udfordring løst op ét sted giver en indsigt, der enten løser eller minimerer andre udfordringer, og dels skyldes det, at min kognitive evner trænes. Det giver større overblik, lavere stressniveau og øget kreativitet. Nøgleingredienser til at håndtere kompleksitet.
Hvad skal der til, for at du får plads til at tænke tanker færdigt?