top of page

Den oversete fejlslutning, der holder dig tilbage

Dine tidligere investeringer kan forme dine beslutninger og begrænse din mulighed for at forløse personlige mål og drømme


Forestil dig, at du er halvvejs gennem et projekt, og tingene går bare ikke, som du havde forestillet det. Pilen peger i en forkert retning, og alligevel tøver du med at stoppe op, måske kæmper du ligefrem videre ad samme vej.


Du er ikke alene. Faktisk er det en så almindelig psykologisk mekanisme, at det har sit eget begreb "Sunk Cost Fallacy".


Det betyder, at du fastholder en investering i form af enten tid, ressourcer, penge eller energi, selv når det står klart, at investeringen ikke længere vil føre til det ønskede resultat.


Det sker, fordi du er fokuseret på alt det, som du allerede har brugt på projektet eller beslutningen, og du ikke ønsker at betragte det som spildt. I stedet for at træffe en objektiv beslutning baseret på fremtidige udsigter og muligheder, bliver det en emotionel tilknytning til det allerede investerede og en fortsat investering i samme, selvom sandsynligheden for succes er begrænset. Det kan altså føre til fortsat spild af yderligere ressourcer samt begrænse adgangen til at forløse nye muligheder eller gå nye veje.


Du er således vedholdende, men af en forkert årsag. Nu er det ikke målet, der er den dybere motivationen, men det, at du har investeret så meget i at nå hertil på vejen. Målet står i skyggen af det allerede investerede. "Sunk Cost Fallacy" kan blive en betydelig forhindring, når du stræber efter et personligt mål eller vil realisere en drøm. Når du investerer tid, energi eller ressourcer i en bestemt retning, kan du blive fanget i den mentale fælde af at insistere på, at din tidligere investering forpligter dig til at fortsætte, uanset at udsigten til succes faktisk svinder ind. Måske ligefrem bærer dig frem til et potentielt negativt resultat. Fejlslutningen kan betyde, at du ikke genovervejer dine mål og drømme og undlader at tage de nødvendige skridt for at tilpasse dig ændrede omstændigheder eller muligheder. Det kan fastholde, forsinke eller helt afspore dit potentiale for vækst og udvikling. Simpelthen fordi fokus bliver på det, du allerede har investeret frem for det, der faktisk vil bringe dig tættere på det, du drømmer om.

Denne psykologiske mekanisme er blevet testet og beskrevet i flere forsøg, og kan komme i spil i både små og store ting i hverdagen.


Forestil dig eksempelvis, at du står ved et t-kryds i din karriere. Du er ikke længere glad for dit nuværende job, og der er noget, der trækker i dig for at gøre noget andet. En drøm eller ambition, som føles rigtig og vigtig. Alligevel tøver du. Det er ikke kun frygten for det ukendte, der blokerer. Det er også den tid og energi, du allerede har investeret i din nuværende karriere. Det føles som om, du har givet en stor del af dig selv til dit nuværende job, og det er svært at give slip på de ressourcer, du allerede har brugt, fordi det har hjulpet dig til at være lige her lige nu.


Der er altså en indre kamp mellem to stemmer. Den ene siger, at du skal holde fast i det kendte og alt det, du allerede har opnået, mens den anden forsøger at overbevise dig om, at der ligger en større belønning og venter, hvis du tør tage springet og forfølge din drøm.


Den indre dialog kan blive meget tung at danse med. I særdeleshed hvis der er tale om at give slip på nogle store mentale, fysiske og/eller emotionelle investeringer. Det kan veje så tungt, at det reelt fastholder dig i det eksisterende eller på den nuværende kurs.


Den uheldige cyklus At være bevidst om, hvordan denne psykologiske mekanisme virker, ofte i det skjulte, er vigtig, når det kommer til personlig udvikling. Det er således den, der i kulissen kan holde dig på en kurs, der begrænser eller i værste fald helt forhindrer dig i at lykkes. Du kan således blive fanget i en cyklus af kontinuerlig investering, der ikke kun er ineffektiv, men også betyder, at tid, ressourcer eller energi ikke er til rådighed andre steder. Det kan føre til en følelse af stagnation, frustration og utilfredshed, fordi meningsfuld fremgang eller positive resultater udebliver. I sidste ende kan det føre til, at du ender med at opgive et mål eller en drøm. Eneste vej ud af denne fælde er selvindsigt og refleksion over det, du allerede gør i forhold til det, som du gerne vil. Det afgørende er således, hvordan dine nuværende forpligtelser matcher dine drømme, og så læne dig ind i de nødvendige forandringer med et mindset, hvor det ikke er et tab, at give slip, men et givende skridt mod noget bedre.

I et væredygtigt perspektiv handler det om at give slip på noget, så der skabes plads til noget andet, og med det etablere en grad af mental, fysisk og emotionel frihed, der åbner for flere muligheder for at agere med dit autentiske jeg. Sådan tager du livgreb med Sunk Cost Fallacy Start med at lave en liste over de projekter, forpligtelser eller beslutninger i dit liv, hvor du måske er blevet fanget af "Sunk Cost Fallacy." Identificér dem nøje og vær ærlig over for dig selv omkring, hvor meget tid, energi og ressourcer du allerede har investeret i hver af dem.

Når du har din liste, så brug de følgende spørgsmål til at evaluere hver enkelt:

Er målet stadig relevant? Spørg dig selv, om det mål eller den drøm, du arbejder på, stadig er relevant for dig. Har dine værdier eller omstændigheder ændret sig siden du begyndte?


Hvad er dine sande grunde? Undersøg dine bevæggrunde for at fortsætte investeringen. Er det baseret på reelle udsigter til succes, eller handler det mere om at retfærdiggøre tidligere investeringer?

Ville du starte igen i dag? Forestil dig, at du aldrig havde investeret i dette projekt eller beslutning. Ville du stadig begynde på det nu? Er der bedre alternativer? Overvej om der er andre muligheder eller projekter, der ville tjene dig bedre på dette tidspunkt. Sammenlign udsigterne for din nuværende investering med de potentielle fordele ved at frigøre ressourcer til noget andet.


Hvad er du bange for? Identificer eventuelle frygter eller bekymringer, der holder dig tilbage fra at give slip på tidligere investeringer. Er det frygt for spild, frygt for det ukendte eller noget andet? Hvordan vil det påvirke din fremtid? Forestil dig, hvordan det ville påvirke din fremtid, hvis du fortsætter med at investere i noget med begrænset udsigt for succes. Og på den anden side, hvordan ville det påvirke din fremtid, hvis du frigjorde ressourcerne til noget mere givende?


Er der tegn på succes? Vær objektiv og identificer om der er reelle tegn på, at din investering begynder at give resultater, eller om det er blevet en konstant strøm af indsats uden de ønskede fremskridt.


Hvordan vil du rådgive en ven? Forestil dig, at en nær ven stod i samme situation. Hvordan ville du rådgive dem? Ofte kan vi være mere objektive, når det ikke handler om os selv, og vi betragter en situation på afstand.


Efter at have gennemgået denne øvelse for hver af dine projekter eller forpligtelser, vil du have en klarere forståelse af, hvor "Sunk Cost Fallacy" spiller ind i dit liv. Vælg derefter mindst én af disse projekter, hvor du føler, at det er tid til at løsne båndene til fortiden og begynde at bevæge dig i retning af det, der virkelig betyder noget for dig. Det kan være skræmmende, men det første skridt er at erkende, at din tid og energi er dyrebare ressourcer, der bør investeres i det, der virkelig bringer dig nærmere dine mål og drømme.

Hvis du oplever modstand i ovenstående proces, så kan det skyldes, at konsekvenserne af dine indsigter begynder at fylde mere og mere. Der er en naturlig drivkraft mod at skulle handle på indsigt, og hvis konsekvenserne af en indsigt er uklare, så æder de meget hurtigt af den ledige kapacitet, der er nødvendig for at fortsætte med at etablere selvindsigt. Der opstår en tilstand, hvor du både skal rumme dig selv og nogle uklare konsekvenser, hvilket er utrygt for underbevidstheden. Flere indre mekanismer aktiveres, når tankerne begynder at kredse om bevægelse ud i ukendt farvand. De aktiveres for at holde dig indenfor det, som du kender, og derfor kan en proces, der i virkeligheden handler om selvindsigt bliver afsporet af en frygt for konsekvenserne af netop selvindsigten.


Her kan det være en god idé at søge støtte hos en mentor eller en coach, der både kan hjælpe til at afdække nuværende forpligtelser, men nok så vigtigt også kan hjælpe med at rumme usikkerheden om konsekvenserne indtil der er et mere klart lys på din vej og dine naturlige skridt, der fører i en retning, der er allermest din.


Vil du have hjælp til at afdække faldgruber, der begrænser dig i dine muligheder, og støtte til at finde de naturlige og autentiske skridt i en ny retning, så er du velkommen til at kontakte mig via formularen nederst på siden. Den indledende samtale er uforpligtende og gratis.

Commentaires


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page