top of page

Drop dit nytårsforsæt

Går du ind i det nye år med intention om at skabe stor personlig forandring, selvom det tidligere ikke er lykkedes - så et det nu, at du skal gribe det anderledes an

Drømmen lever og intentionen fejler ikke noget, men så rammer hverdagen.

Nytåret er fuldt af traditioner, og midt blandt halvfyldte champagneglas og affyrede bordbomber trænger intentionen om forandring sig på. Denne markante slutning og begyndelse på året kalder på en frisk start, og ambitionerne kommer på englevinger.


For mange falder nytåret på et bagtapet af juleferie, positiv energi, omsorg og opmærksomhed. Vi er kommet en lille smule på afstand af hverdagen, så vi kan se alternativer, mens vi står på et fundament af tro på at kunne mere.


Udgangspunktet for forandring er faktisk rigtigt godt, og så kan det jo undre, hvorfor at rigtigt mange oplever, at nytårsforsæt alt for sjældent fører til de ønskede, langtidsholdbare forandringer.


Det er der flere gode grunde til, hvoraf en af dem er, at forandring er svær uanset udgangspunkt. En anden, som jeg vil fremhæve her ved nytårstid, er tidspunktet.


For det første er det lige nu en intention skabt i en tidslomme, hvor kroppen er restitueret og energien er positiv. Den er et udtryk for det mulige i den aktuelle kontekst, og ikke nødvendigvis afstemt med den kontekst, som venter og som den skal forløses i.


For det andet er januar en vanskelig måned at lykkes med forandringer i. Den opleves mørkere end december, hvor der er julelys og forventningsglæde alle steder, hvilket påvirker os mentalt og samtidig har vi i januar haft en længere periode med mindre sollys, hvilket påvirker os både mentalt og fysisk. En meningsmåling gennemført af Krifa i 2019 afslørede, at hver anden oplever januar som årets værste måned.


Betyder det så, at forandringer ikke er mulige?


Ikke nødvendigvis, men det kræver en anden tilgang end "blot" et klassisk nytårsforsæt.


For det første, så kan det være gavnligt at vente at definere det, som du vil forandre i 2023 - eller som minimum, hvordan du vil gøre det - til en uge inde i det nye år. Du er tilbage i hverdagen, og dermed er du i højere grad bevidst om kulissen, som forandringen skal ske i.


Betragt dernæst din intention sammen med de tilhørende handlinger og definer så en række korte målstreger. Alt afhængig af hvad forandringen er, så sæt nogle meget korte målstreger. Jo kortere, jo færre skridt derhen, hvilket betyder, at du måske nok skal tage flere mindre skridt, men til gengæld øger sandsynligheden for at nå helt i mål.


Hvis du gerne eksempelvis vil løbe et halvmaraton inden 2023 bliver til 2024, så kan det mål i sig selv føles så ambitiøst, at det første skridt bliver tungt i januar, hvor betingelserne for at løbe er dårligere og din kondition ikke matcher 21,1 kilometer. Hvis du i stedet kan mærke, at du kan løbe to gange om ugen de næste fire uger, så bliver det målet. Det betyder ikke, at du har sluppet det overordnede mål, men blot at du har fokus på de første skridt mod et kort mål i stedet for afstanden hen til et langsigtet mål.


Dit forsæt for det nye år handler altså ikke om hele det nye ÅR, men om de første uger.


Efter tre uger gør du status. Dit udgangspunkt er nu blevet korrigeret med tre ugers indsigt og indsats. Hvad kan du nu, som du kan bygge videre på, når de fire uger er overstået?


Eftersom målstregerne er tættere på hinanden, så vil ambitionsniveauet på den ene side være mere realistiske, men samtidig også kunne være lavere end det, som du drømmer om. Det skaber uro indeni, fordi din utålmodighed spiller med musklerne.


Du skal altså på forhånd være klar til at håndtere din uro/utålmodighed hele vejen igennem processen. Hvis du giver efter, så vil du øge indsatsen og dermed også risikoen for at løbe tør for gejst, motivation og energi. Og så kommer du aldrig helt hen til den afsluttende målstreg.


Nøgleordet er tålmodighed, og den er nemmere at tøjle, når du sørger for at have tydelige målstreger, som du kan mærke og fejre, hver gang du passerer dem.


Har du en drøm om langtidsholdbar forandring, så kan du få min hjælp, støtte og værktøjskasse til at tage alle de små nødvendige skridt på vejen derhen. Eksempelvis med et forløb, der strækker sig over seks eller 12 måneder. Du er velkommen til at kontakte mig helt uforpligtende. Den indledende samtale er gratis.

Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page