top of page

Din eller min intention?

Forandring er svær, og den bliver endnu sværere, hvis den bliver pålagt dig af alle andre end dig selv - her er en guide til at gøre det lettere

Intentioner er drømme i miniformat. Vi bærer dem med os hele tiden, og de hjælper os med at sikre vores egen udvikling som mennesker.


Uden intention er der ingen handling, og uden handling er der ingen udvikling.


Når jeg hjælper mennesker med eksempelvis personlig udvikling, kan vi derfor ikke undgå intentionen. Hvad vil du gerne opnå, og hvorfor?


Og allerede her kan udfordringerne begynde, for hvad nu hvis intentionen faktisk ikke er din egen?


Jeg har arbejdet med ledere, der får pålagt en intention om at ændre adfærd, teams der får pålagt en intention om at ændre arbejdsgange, og jeg har gået ture med mennesker, der får pålagt en intention om at ændre livsstil.


De oplever alle sammen, at det er svært. Det bliver en pligt og en skal-opgave, der kan være nok så meningsfuld, logisk og rigtig, men den bor udenfor det pågældende menneske.


Gode intentioner bliver pålagt andre mennesker med den positive bagtanke, at hvis afsenderen synes, det er en god idé, så vil du også synes det. Og hvis du ikke ser det selv, er det bare fordi du endnu ikke har opdaget det.


I mange år fik jeg selv masser af råd og opfordringer til at tabe mig, fordi overvægt var en alvorlig trussel mod min sundhed. Det var på alle måder rigtigt og logisk, så jeg prøvede at imødekomme intentionen, men det blev aldrig langtidsholdbart.


Forskellen kom den dag, hvor min krop fortalte mig, at noget var galt, hvilket førte til en indre intention og motivation til at ændre noget. Jeg tabte 40 kilo, og det var meget lettere end alle de andre gange, hvor jeg i korte perioder fulgte andres råd og intentioner og havde succes, men endte tilbage på samme sted.


Tre år senere har jeg ikke taget kiloene på igen.


For at en forandring skal lykkes, er det afgørende at finde kilden til intentionen. Kommer den udefra eller indefra, og hvis den kommer udefra, hvordan kan den så blive til en indre intention?


Det er ikke så nemt, som det lyder.


Her er en guide med ni trin til at gå fra en ekstern intention til en intern intention og lykkes:


Tydeliggør den eksterne intention

Hvad er intentionen og målsætningen, og hvordan lyder målsætningen, hvis den oversættes til at være vigtig for dig?


Bliv bevidst om din indre motivation

Hvad gør, at den eksterne målsætning er vigtig for dig, og hvordan passer den ind i dine værdier, ambitioner og langsigtede mål? Du forbinder her en ekstern given målsætning med din indre motivation.


Bryd det ned

Tag den eksterne målsætning og del den op i mindre målsætninger, som du kan håndtere inden for din tilgængelige kapacitet. Spørg dig selv, hvad du KAN gøre i stedet for, hvad du SKAL gøre for at bevæge dig fremad.


Visualisér, at du lykkes

Kig på det første skridt, du kan tage, og forestil dig, at du allerede har taget det. Jo mere detaljeret et indre billede/film, du kan skabe, jo mere tror hjernen på, at det kan lade sig gøre. Det begrænser frygt (jeg kan ikke, for det er svært) og giver mere plads til motivation (jeg kan godt, for det er nemt).


Gør det værdifuldt og synligt

Betragt konsekvensen af det næste skridt og skab bevidsthed om, hvilken positiv værdi det vil have for dig personligt. Det kan handle om både noget mentalt, fysisk eller emotionelt. Denne del er særligt vigtig, fordi vi har en tendens til at ignorere potentiel værdi, når vi tager små skridt. Oversæt værdiskabelsen til noget synligt. Det kan være en belønning eller en fysisk anerkendelse HVER gang.


Rettidig omhu

Ingen forandring sker uden forhindringer, og ofte har vi en tendens til først at forholde os til dem, når de opstår. Det betyder så også, at vi potentielt opdager dem for sent og ikke nødvendigvis har kapacitet eller ressourcer til at håndtere dem konstruktivt, når de opstår. Det kan derfor blive en afsporing. Vær derfor bevidst om potentielle, fremtidige forhindringer og lav brede, lettilgængelige strategier, der kan håndtere dem.


Opbyg ansvarlighed

Del din intention med nogen, du har tillid til. Det kan være en ven, et familiemedlem, en mentor eller en coach. Ved at involvere andre skaber du en følelse af ansvarlighed, der går ud over dig selv, og åbner døren for støtte. Opdater dem regelmæssigt om dine fremskridt og find eventuelt måder at tage skridtene sammen.


Invester i ledig kapacitet

Alle forandringer er svære, men sværhedsgraden afhænger af, hvor meget du kan rumme. Hver gang du gør noget, fordi du kan, er du inden for din tilgængelige kapacitet. Det gælder både mentalt, fysisk og emotionelt. Jo større kapacitet, jo mere kan du. Din succesrate stiger derfor, hvis du skaber et mentalt, fysisk og emotionelt råderum for dig selv. Det er dit udgangspunkt, så ryd op og skab plads, hvor det er muligt, så du har plads til det, der er nødvendigt nu og i fremtiden.


Selvdisciplin med selvomsorg

De fleste vil måske sætte selvdisciplin øverst, når det kommer til at omsætte en ekstern intention til handling og gennemførelse. Det virker som den oplagte muskel at trække på. Problemet er, at den kun bidrager konstruktivt, hvis den matches med tilsvarende selvomsorg. Selvdisciplin kan være meget ressourcekrævende og føre til øget selvkontrol, hvor man trækker markant på sin viljestyrke. Dette øger sandsynligheden for at fejle på lang sigt. Selvdisciplin fungerer bedst som en ekstra reserve, der kan aktiveres i korte, vanskelige øjeblikke, frem for at være en afgørende forudsætning for succes.


Overordnet set er du som menneske udstyret med en række kompetencer til at skabe din egen fremtid. Du kan måske tænke, at andre har det nemmere end dig, men de er ikke udstyret med et gen eller en kraft, som du ikke også har. Det afgørende er, hvor godt du er til at sætte dine kompetencer i spil, hvor meget du har trænet dem, og hvilket råderum de har til at udfolde sig i. Dette er et centralt element i væredygtighed, der handler om at give dig de bedste betingelser for at være god til at være det menneske, som du er.


Er du nysgerrig på væredygtighed eller har du brug for hjælp til at opbygge et fundament, hvor forandring bliver nemmere, er du velkommen til at kontakte mig via formularen nederst på siden. Den indledende samtale er uforpligtende og gratis.

Commentaires


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page