top of page

Få adgang til handlekraft og -frihed

Du har brug for ledig mental kapacitet, hvis du vil give dig selv de bedste betingelser for at se muligheder, træffe beslutninger og handle på dem. Du kan hjælpe det på vej med én daglig rutine

Hvis du vil undgå at blive overvældet af magtesløshed, skal du arbejde med din mentale kapacitet.

Der er få ting, der kan knække et menneske som oplevelsen af magtesløshed. At ville, men ikke kunne. Uanset hvor meningsfyldt eller vigtigt det er, og i særdeleshed set ud fra et meget personligt udgangspunkt.


Magtesløsheden sætter ind i takt med at handlekraften forsvinder. Vi ender i et oplevet fængsel af uforløste muligheder, der i sidste ender enten resulterer i stress/depression eller et voldsomt flugtforsøg, hvor vi i ren desperation/afmagt træffer en beslutning, der kan være både voldsom og ugennemtænkt.


Vi agerer på og i den begrænsede mentale kapacitet, hvor nuancerne forsvinder og alt bliver sort/hvidt, og helt uden adgang til alternative løsninger eller muligheder, fordi pladsen til dem mangler.


Jeg har været der. Det er et mentalt fængsel, der leder direkte til ulykkelighed. Og da jeg sad der, havde jeg en oplevelse af adgang til bare to muligheder. Enten at acceptere at være ulykkelig, eller flygte og starte helt forfra. Begge dele var på ingen måde en konstruktiv løsning, men jeg havde simpelthen ikke mental adgang til andre.


Jeg var i praksis fyldt mentalt op.


I dag er jeg et helt andet sted, og har dedikeret mig selv til at hjælpe mig selv og andre til at undgå at komme i samme situation. Jeg fokuserer på ledig kapacitet, fordi det er her, at der er adgang til de nødvendige ressourcer, som skaber konstruktive løsninger, svar på svære spørgsmål og handlekraft til at gøre intention til virkelighed.


Det er enormt individuelt, hvad der skal til for at opnå den tilstand, som jeg kalder væredygtig - at være god til at være - men det handler om at rydde op, komme på omgangshøjde og skabe mental, fysisk og emotionel plads på både den korte og den lange bane.


Det starter med lige nu. Den øjeblikkelige oplevelse af at have adgang til overblik og perspektiver, fordi det er nødvendigt for at kunne skabe endnu mere plads.


Det første skridt kan tages med en helt enkel daglig rutine, som jeg også selv bruger:


  • Skriv ned på et stykke papir, hvad der fylder lige nu. Kig på det og kog det ned til et konkret spørgsmål til dig selv. Fold papiret og læg det til side.

  • Sæt dig behageligt og luk øjnene. Læg din ene hånd på brystkassen, og den anden på maven lige under ribbenene. Fokuser på din vejrtrækning, hvor du trækker vejret ind, mens du tæller til fire, og så puster ud, mens du tæller til fire. Mærk, hvordan luften kommer helt ned mod maven. Gentag det i et par minutter indtil du kan mærke, at du bliver rolig og lettere.

  • Mærk så din krops enkeltdele. Fra fødderne, der rører gulvet, til tilstanden i maven op gennem brystet til nakken og hovedet.

  • Vend tilbage til vejrtrækningen i et par minutter.

  • Slip så det spørgsmål, som du skrev ned, løs inde i hovedet. Prøv at betragte det på så lang afstand som muligt på din indre nethinde. Lyt til det svar, der kommer til dig og lad være med at møde det med dom eller spørgsmål. Bare konstater, at det er det svar, som du har fået.

  • Åbn øjnene og skriv svaret ned på papiret lige under dit spørgsmål.


Det, du har fået adgang til nu, er et svar. Det er dit svar. Det er ikke nødvendigvis svaret, men det er det bedste svar, som du har adgang til lige nu.


Det er nu op til dig at beslutte, hvad næste skridt er. Her får du igen brug for din ledige kapacitet, men du kan så lave øvelsen igen med et spørgsmål, der tager udgangspunkt i de tanker, som det første svar udløser.


Du er i praksis i gang med at rydde op én tanke ad gangen, og med hvert skridt får du en oplevelse af at få kontrollen tilbage, og adgang til muligheder. Magtesløsheden bliver gradvist presset et skridt baglæns og erstattet med handlefrihed.


Det er en styret tankerække, som du over tid kan styrke til at tænke tanker færdige og dermed bygge et langt stærkere fundament at handle ud fra.


Har du brug for hjælp til at opbygge et stærkt fundament, hvor du oplever at have løbende adgang til handlekraft og -frihed i hverdagen, så kontakt mig. Den indledende samtale er uforpligtende og gratis.

Comments


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page