top of page

Undgå at falde i succesfælden

Succes er en individuel følelse, hvilket kræver at du bygger fundamentet for den indefra og ud


Drømmen om at lykkes har været en uadskillelig del af den menneskelige historie, og gennem tiden har vi søgt nøglerne til et meningsfuldt og succesfuldt liv. Denne stræben har udmøntet sig i både filosofiske og videnskabelige tilgange, fordi vi forstår, at at lykkes ikke blot er et objektivt resultat; det er også en subjektiv følelse, dybt forankret i vores karakter og oplevelser. At opnå succes kan manifestere sig i konkrete resultater, men bagved står en personlig og unik følelse, der kan farve vores oplevelse af succes. Det er muligt at opnå imponerende resultater og stadig føle sig utilstrækkelig. Dette paradoks er noget, jeg ofte støder på i mit arbejde som coach. Årsagen til denne afstand mellem ydre præstation og indre følelse er ofte manglen på en solid forbindelse mellem de to. Mennesker kan føle, at de skal opfylde eksterne forventninger og normer, som overdøver deres egne indre ønsker og værdier. Succes bliver derfor mere en standardiseret skala end en personlig definition. Denne fælde af ekstern succes er let at falde i, især når vi konstant sammenligner os med andres præstationer og når succes måles i materielle og fysiske termer. Dette efterlader desværre ofte en følelse af følelsesmæssigt tomrum, da den emotionelle dimension bliver overset. Konsekvensen er, at du kan befinde dig i en situation, hvor følelsen af succes altid ligger lige foran dig, knyttet til den næste bonus eller opnåede mål. Samtidig balancerer du en følelse af utilstrækkelighed. Det bliver en uendelig jagt på succes, da hvert opnået mål ikke forløser den ønskede følelse og dermed motiverer til at stræbe efter mere af det eksterne, hvorved afstanden til det indre kan vokse. For at bryde denne cyklus er det nødvendigt at forankre følelsen af succes i et indre fundament. Det handler ikke kun om øget indkomst eller ydre anerkendelse; det handler om dig og hvad der er vigtigt for dig. Start med at spørge dig selv, hvad der virkelig er vigtigt, og hvordan dine handlinger og valg kan være i overensstemmelse med dine indre værdier. Ægte succes opstår, når dine mål og handlinger afspejler dine indre kerneværdier.

Udforsk dine indre værdier ved at udfordre dine umiddelbare mål. Vær nysgerrig på, hvilke værdier, der ligger bagved målet.


Er det virkelig dit mål og/eller dine værdier, eller har du adopteret andres mål/værdier som dine egne? Måske handler målet dybest set om noget andet, og vejen dertil er i virkeligheden en helt anden, hvis du går den med DINE værdier.

Nysgerrighed indebærer også at være kritisk over for umiddelbare mål, der kan lyde rigtige, men måske er dikteret udefra og dermed bærer risikoen for at efterlade en følelse af uforløsthed på den anden side af succesen. I sidste ende er nøglen til ægte succes at bygge op indefra og ud, at lytte til dine egne indre ønsker og værdier, og at opnå mål, der resonnerer med dit sande selv. At finde frem til dybt forankrede målsætninger i sit liv er svært, og kræver indsigt i de indre værdier, der udgør et stærkt kompas til et liv med adgang til indre lykke. Sidder du således med en oplevelse af, at ovenstående giver mening, men uden umiddelbar adgang til at få afklaret dine indre værdier, så kan det være en god idé at alliere sig med en coach med stærke kompetencer indenfor netop værdiafklaring.

Comments


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page