top of page

Hvad hvis det slet ikke handler om tid?

Hvis du eller dit dit team betragter tid som en forhindring i at nå i mål, er vejen frem stejl og succesen svær at opnå. I stedet er det tid til at skifte perspektiv

Du får ikke mere tid ved at skynde dig. Til gengæld får tiden mindre betydning, hvis du bruger den rigtigt.

Jeg møder det stort set hver eneste gang, at jeg er sammen med et menneske eller et team, der har svært ved at nå i mål eller skabe en hverdag, der letter vejen til målet. Den første forhindring, der dukker op, er tid. Der er ikke tid til dette eller hint. Det ofte mærkbart italesat mange gange, før jeg kommer ind i billedet. Det er blevet en sandhed, der har meget let ved at blive en undskyldning.


Vi siger det til os selv, til hinanden, på arbejdspladsen og derhjemme.


”Hvis vi havde mere tid, så …”


”Jeg har for travlt, så … ”


”I morgen, i weekenden, til sommer, så …”


Konsekvensen er, at det vi måske i virkeligheden gerne vil, bliver udskudt, måske skal vi lykkes på viljestyrke (hvilket er et problem i sig selv) eller måske bliver det kun gjort overfladisk. Tiden er jo fyldt ud allerede.


Det er helt naturligt. Ingen laver ingenting, og eftersom tid er en begrænset ressource, så er den altid brugt op. Og det gælder uanset, hvem du er, hvad du laver eller hvilken sammenhæng, du befinder dig i.


Du bruger den tid, der er, og alle er udstyret med fuldstændigt den samme mængde.


Tid er en konstant. Det er en præmisse.


Derfor handler det faktisk slet ikke om tid. Tid er en begrænsning, og ikke en reel forhindring, for du kan ikke komme forbi den.


Ved at skyde skylden på en begrænset ressource, som vi ikke kan ændre på, fralægger vi os ansvaret, og det bliver mere og mere markant, jo mindre ansvar vi oplever at kunne rumme. Og kapaciteten til at kunne rumme ansvaret bliver mindre og mindre, jo flere opgaver, som vi pålægger os selv at løse.


Forhindringerne ligger således ikke i tiden, men det som tiden bruges til.


Vi skal ikke have mere tid, men blive bedre til at bruge den. Vi skal evne at prioritere.


Tilgangen er altså ikke, ”jeg har ikke tid”, men i stedet ”Jeg HAR tid, men har valgt at bruge den på noget andet”. Det første er at lægge ansvaret fra sig, mens det sidste er at tage ansvaret på sig.


En ændring kommer først i det øjeblik, at du påtager dig ansvaret for at ændre det.


Tid er den afstemte gave, som er givet dig til at opnå det, som du gerne vil. Det er nu dit valg, hvad du gør med den. Det er dit ansvar.


Tid er rammen og fokus skal ligge på det, der ligger indenfor denne begrænsede ramme.


Alt er ikke muligt, så hvad er muligt, hvad giver mening, hvornår og hvordan?


Her bliver det svært for rigtigt mange. For at nå det hele og hele tiden, så prioriteres der på autopilot. Hvis du oplever, at der er meget lidt plads til dig og det, som er vigtigt for dig, så er det fordi din autopilot fylder din ramme op med alt muligt andet end det, der opleves vigtigt for dig.


En af de helt grundlæggende ting, som jeg har fokus på i mit arbejde med mennesker, teams og organisationer handler derfor om at afstemme rammen og styrke autopiloten i forhold til målet. Det er helt afgørende, når vi både skal balance egne og teamets prioriteringer og rent faktisk komme i mål.


Det kræver adgang til ledig kapacitet.


Det er umuligt at prioritere, hvis du ikke kan tage et skridt baglæns og betragte alle brikkerne på én gang. Hvis du er fyldt op, så ser du kun det, der ligger lige foran dig, og indeni vokser følelsen af, at alt er vigtigt, hvilket er fuldstændigt umuligt at løse med de ressourcer, som er tilgængelige. Herunder den begrænsede ressource, som tid er.


Der er altså ikke tid nok.


Manglende tid opleves som en ”sandhed”, men det bliver en ond spiral, for det skal modarbejdes med prioritering og det er der ikke tid til …


Det starter med at ændre mindset om tid, og flytte fokus til prioritering og så investere i de værktøjer, som gør dig og teamet i stand til at prioritere rigtigt og naturligt. I praksis sørge for, at der hele tiden er adgang til en opdateret og meningsfuld autopilot og kapacitet til at bruge og vedligeholde den.


Er du eller I fanget i et kapløb med tiden, og har brug for hjælp til at styrke evnen til at prioritere, så konktakt mig. Den indledende samtale er gratis og helt uforpligtende.

Comments


Future Being_logo6.png
Modtag min INSPIRATIONSMAIL
1 ny artikel med inspiration - direkte i din mailboks hver 14. dag

Tak for din tilmelding

bottom of page